maanantai 26. lokakuuta 2015

vk 41 - vk 43: 5 lokakuu - 23 lokakuu

vk 41:    5 - 9 lokakuu


Viimeisellä viikolla ennen syyslomaa laitoimme aikaansaannoksemme esittelykuntoon 8.10. töiden esittelypäivää varten. Olihan meillä nyt kuitenkin jotain, eli ensimmäiset kudontakokeilut (puuvilla, pellava tai villa), kaikilla villakokeilut ja joillakin jo isompia villatöitä (tyyny, shaali). Näitä täydensimme kasvivärjätyillä langoilla, kasviväripastalla värjätyillä kankailla sekä väriopin ja tuotesuunnittelun piirroksilla.

Esittely sujui hyvin ja erityisen kiinnostavaa oli nähdä kovan puolen sisustajien, sisustajien sekä vaatetuspuolen oppilaiden töitä. Kovin kiinnostaisi vaikkapa vanhan huonekalun verhoilu. Meidän artesaaniopiskelijoiden onkin mahdollista sisällyttää opiskeluumme yksittäisiä kursseja muiltakin aloilta, kivaa!!


 Esittelypäivän töitä näet tästä linkistä:
http://aarretalo.blogspot.fi/


vk 42:    12 - 16 lokakuu


Syyslomalla hain väri- yms vaikutteita pääkaupunkiseudulta. Olisin halunnut mennä käsityömuseoon, mutta sellaista ei enää ole Hesassa, vaan se on siirtynyt Jyväskylään. No sinne sitten joskus.

Tutustuin Designmuseoon Helsingissä asuvan sisareni johdolla. Museo esittelee jo klassikoiksi tulleita suomalaisia esineitä eri vuosikymmeniltä ja nyt oli lisäksi kiinalaista designia.


Kullattu kiinalainen tuoli  - Designmuseo


Museon tekstiä lainaten: "Käsityötaito ja vanha kiinalainen perinne yhdistyvät vahvasti kiinalaisessa nykymuotoilussa. Yllättävät tekniikat ja materiaalit tekevät arkipäivän esineistä mielenkiintoisia - tuoli saa vaikutteita paperin taittelusta, polkupyörän runko syntyy bambusta. Kiinalainen muotoilu hätkähdyttää monipuolisuudellaan sekä uutta ja vanhaa sekoittavalla kekseliäisyydellään".

Ihastuin museon kaupassa Johanna Gullichsenin kangaslaukkuun, jota en ostanut, vaan aion ommella jonkin laukun (joskus) itse kierrätyskankaista.

Kävimme myös kirpputori Kaivarin Kanuunassa: ei löytöjä tällä kertaa.



Kaivopuiston rantaa

Syksyinen Kaivopuisto

Hyvää ruokaa ja juomaa ennen kotimatkaa


Valokuva: Finlandia Caviar
Ruokapaikasta (Finlandia Caviar) ei ole hullumpi näköala merelle...


vk 43:    19 - 23 lokakuu (Back to the track!)


Tuotteen valmistus; kudonta:
Koulu alkoi loman jälkeen maanantaina varsinaisesti vasta lounaan jälkeen klo 12.15, mutta menin kutomoon klo 10 saadakseni kankaan rakentamisen vauhtiin. Seuraavalla rakennuskerralla pitää välttää ainakin seuraavat virheet:

- kaikki ohjeen mallikerrat tulee luoda jo luomapuissa. (Mallikertoja voi lisätä silloinkin, kun lankaletti on jo jaettu käärinpirtaan, mutta aikaa kuluu...)
- käärinpirta asetetaan vipuskehän takalautaan (ei etulautaan)
- niisivarret kiinnitetään nyöreihin surmansilmukalla (ei työnnetä pelkästään ylhäältä roikkuvan langan lenkkiin)
- alaniisivarvat tulee kiinnittää sivupuuhun rakentamisen ajaksi
- tiuhtavarvat pitää kiinnittää toisiinsa, nyt toinen putosi
- niisintä pitää tarkistaa huolellisemmin. Nyt löytyi ainoastaan yläniisivarren varassa roikkuva niisi, joka aiheutti virheen kankaaseen. Huomasin sen alkukerroksilla, joten korjaaminen oli vielä mahdollista




Aika sotkuiselta näyttää loimi tässä vaiheessa


Pellavakokeilu on seuraavana vuorossa. Mallin löytämiseksi kävin läpi suuren määrän alan lehtiä: Mallikerta, Taito, Vävmagasinet. Ei löytynyt mieleistä mallia vielä, pitää jättää asia hautumaan.



Pellavatyöt tehdään taidernäyttelyn taustakankaiksi tähän tilaan

Saimme tehtäväksi myös

1) perehtyä eri lankatoimittajien nettisivuihin ja päivittää koulun kansion tiedot (mm. hinnat ja toimitusehdot). Perehdyn tanskalaiseen Yarn-nimiseen yritykseen

2) Saatavuus- ja hintavertailu sovituista materiaaleista. Selvitän tiedot määrätyistä puuvilla- ja kalalangoista.

Tehtävän pitää olla valmis 5.11.2015.

Tuotten valmistus: värjäys
Maanantaina kävimme läpi erilaisia värjäysmenetelmiä: värjäys kattilassa, mikrossa, kylmävärjäys, aurinkovärjäys, näihin kaikkiin käytetään reaktiivivärejä. Lisäksi opettelimme apuaineiden määrien laskemista. Perjantaiksi pyydettiin ottamaan mukaan lankoja ja vanhoja kankaita. Löysin Helmi -kirppikseltä jokamiehen lakanan 1,5 €:lla ja Ekotorilta retroverhon ilmaiskorista. Perjantaina ehdin värjätä puuvilla-, pellava- ja viskoosilankavyyhdet kattilassa pinkiksi sekä pienen villalankavyyhden mikrossa harmaaksi. Tehtävä jatkuu ensi tiistaina. Onpa tosi kivaa ja mielenkiintoista!


Kattilavärjärin perussetti -väri, ruokasuola, sooda, lämpömittari ja tarpeeksi iso kattila


Mikrovärjärin perussetti -värin lisäksi tarvitaan mikrokulho (peitettävä rei`ítetyllä muovikelmulla) ja muurahaishappoa


Värjätyt langat kuivumassa -pinkki värjätty kattilassa ja harmaa mikrossa

Kattilassa lankojen kanssa pinkiksi värjätyt puuvillatilkut ennen ja jälkeen värjäyksen

Puuvillainen retroverho ennen ja jälkeen  - tämä värjättiin pesukoneessa yhdessä muiden oppilaiden kanssa, värjättäviä oli yhteensä reilu kilo ja käytimme kahta eri punaista, jolloin tulos oli enemmän lämminsävyinen kuin langat ja tilkut (edellisissä kuvissa)


Tuotteen suunnittelu:

Tällä jaksolla käymme läpi seuraavia asioita: tekstiilialan tuotesuunnitteluprosessi, tilasommittelu ja suunnitteluprosessin dokumentointi. On tärkeä säilyttää ideoinnin koko elinkaari, eikä heittää pois huonoja versioita. Ideointiin voi ottaa mukaan niin runoa, laulua kuin elokuvalippua, hienoa, eli kokonaisvaltaista ajattelua eikä vain nuolella merkittyjä kohtia työmemojen sekaan, johon ideointini on tähän saakka rajoittunut!

Tehtävät ensi maanantaiksi:

1) Ideakirja
2) Huoneen kuva lehdestä tai Art Journal, Pinterest, jne, josta otetaan huoneen ja huonekalujen mitat sekä piirretään huoneesta huonekaluineen oikeassa suhteessa kuva sivusta ja ylhäältä

Turun Muovitukku on nro 1 kaikissa koulutarvike- ja varsinkin erilaisissa kansio yms hankinnoissa. Sinne en ehtinyt enää, joten ostin ideakirjan Prismasta: n 11 €, A4, 60s, kovakantinen ja paksusivuinen, saa kelvata tähän hätään. Nyt pitää tehdä vielä se tila -tehtävä ennen huomista.

Työohjeet:
Sidosopin tehtävät tehdään jatkossa exceliä apuna käyttäen

maanantai 5. lokakuuta 2015

vk 40: 28 syyskuuta - 2 lokakuuta

Maanantaina meillä oli syksyn ensimmäisen periodin viimeinen väriopin tunti ja saimme haasteellisen tehtävän: 3 sudokuruudukkoa yhdeksällä värillä:

1. Valöörit
2. Määrärinnastus
3. Omat värit

Tämä osoittautui varsinaiseksi tutkielmaksi värisävyjen suhteen. Ei ollut ihan helppoa löytää yhdeksää eri sävyä punaisesta väristä, joten tein ensimmäisen tehtävän kotona uusiksi. Määrärinnastukseen valitsin maanläheisiä värejä ja voimakkaan sinisen. Huomasin lopussa unohtaneeni muutaman ruudun, eli piti sekoittaa muutama väri uudestaan. Kolmannessa kohdassa sentään saattoi vähän irrotella ja käyttää omia värejä.


Tämä oli siinä vaiheessa kun en vielä tiennyt, että sävyt "loppuvat kesken"

Valöörit
Määrärinnastus


Omat värit

Maanantaina meillä oli myös paneelikeskustelu materiaaleista (silkki, villa, puuvilla, pellava, juutti, manilla ja sisal) koottujen tietojen perusteella. Pari oppilasta oli kaivanut esiin vanhoja kirjoja eikä pelkästään luottanut nettiin, tämän minäkin yritän muistaa ensi kerralla. (Jotenkin on työelämässä oppinut luottamaan, että kaikki /viimeisin tieto löytyy aina netistä, mutta eipä se ole niin. Olisihan tuo pitänyt muistaa jo ensimmäisiltä viikoilta, jolloin katselimme näytetilkkuja ja sidoksia 1940-luvulta, joihin joku oli kauniisti kirjoittanut tekstit oikein mustekynällä!


Silkkivilla, puuvillapensaan oksa ja sisalköysi


Tuotteen valmistuksessa pääsimme miettimään työohjeen sisältöä. Huomasin, että loimilanka olisi pitänyt punnita ennen saman langan puolausta kuteeksi, jotta loimeen käytetty määrä saadaan selville. No tämä on sitä kantapään kautta oppimista. Tilasin vihdoin Toikalta lycralangan kuplashaalia varten, jonka sitten sainkin perjantaina. Keskiviikon ja torstain tein väriopin ja tuotesuunnittelun väritystehtäviä, huolittelin villakokeiluja, kirjoitin ensimmäistä työohjetta ja sidoin nyörejä haukisiimasta.


Tässä sitomani nyörit, pohjukkanyörejä tarvittaisiin vielä ainakin 40!


Keväällä aloittaneet ohjasivat koululaisia ke-to. Perjantaina kävimme tutustumassa ensi kesän taidenäyttelyn tiloihin, johon tekstiiliartesaaniopiskelijoiden on määrä toteuttaa pellavakankaita taideteosten taustoiksi /ikkunoiden verhoiksi.