sunnuntai 29. marraskuuta 2015

vk 48: 23 - 27 marraskuu

Tuotteen valmistus:

Jatkoimme leveän pellavakankaan kutomista ja saimme jo aloittaa harvemman osuuden kutomisen, jossa on vain 14 lankaa/10 cm:llä. Kutominen sujuikin hyvin, kunnes 1-viriö ei enää auennut lainkaan. Kaikki sidonnat tarkistettiin ja nyörejä kiristettiin, mutta ei auttanut. Eräs kokeneempi kutoja huomasi pitkän pähkäilyn jälkeen, että kaksi viimeistä keskinyöriä meni ristiin. Tämän korjaamisen jälkeen viriö taas aukesi. Lisäksi laitoin painoja löysien loimilankojen kiristämiseksi niin kuin äskettäin opimme. Toivotaan, että ensi viikolla olisi vähemmän haasteita tämän pellavatyön suhteen. Kovin on pellava rouheaa ja kaunista, kaikesta huolimatta!

Pellavakangas työn alla

Valitsin myös materiaalit mattokokeiluun: narua kahta eri paksuutta sekä puuvillakudetta. Sain luotua loimet ja seuraavana on niisintä. Jos ehdin, niin teen lisäksi mattokokeilun perinteisemmällä kuviolla (ruusukas, tms.).


Narumattokokeilun materiaalit


Tuotesuunnittelu /Tila:

Jatkoimme huoneen pohjapiirustuksen laatimista. Tarkkana saa olla, että tulee oikeat mittasuhteet. Aloitimme myös himmelien tekemisen ruokalan joulukoristelua varten. Kivaa näpräämistä saksien ja liiman kanssa. Jatkoin himmelin osien yhdistämistä kotona. Ehkä teen näitä vielä lisää. Teinkin jo sirompia osia valmiiksi, mutta lähikirjastosta saamani 1940-luvun poistokirjan sivut ovat hiukan liian haperoita ja kellertäviksi muuttuneita.

Himmeli vanhoista kirjan sivuista


Tuotteen valmistus /työohje, sidosoppi:

Kävimme läpi edelleen taalainsidosta, pitsisidosta ja kilpikangasta. Nyt ainakin varmistui, että mieheni suvun mökillä yhä sängynpeitteenä toimiva peite on pitsisidosta, ja senhän kutoi mieheni Jenny-täti jo 1950-luvulla. Hyvin kesti peitto konepesun vielä viime kesänä.


Pitsisidosta

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

vk 47: 16 - 20 marraskuu

Tuotteen valmistus:

Jatkoimme pellavakankaan rakentamista eli teimme pirtaan pistelyn, alkusolmut ja sidonnan. Kankaan leveys on 144 cm eli niin leveä, että reunimmaiset niisit pyrkivät tippumaan niisivarsilta. Saimme taas hyviä vinkkejä opettajalta: Niisivarsien päihin sidotut langat estävät tippumisen. Siirsimme myös reunanyörit keskemmälle, etteivät vedä niisivarsia vinoon. Viriö saatiin aukeamaan vähän paremmin, kun säädimme polkusinten nyörejä aavistuksen verran. Perjantaina aloittelin kutomista ja aika pian oli jo 3 loimilankaa poikki. Laitoin tilalle uudet sitomalla yhteen katkenneiden lankojen kanssa loimitukin kohdalla ja kiinnittämällä jatkolangan nuppineulalla kankaaseen, kuten on opetettu. Tällä kertaa reunojen kutominen onnistui mielestäni hyvin eli ei jäänyt lankalenkkejä.

Työn alla on myös mattokokeilu, jota varten laskeskelin menekkejä. Tarkoitus on kokeilla mahdollisimman monia loimimateriaaleja, kuteiden värejä ja poljentoja samassa kokeilussa. Olen päätymässä kalalanka- ja pellavaloimiin sekä puuvilla- ja narukuteisiin.

Alkusolmut valmiina


Tila:

Jatkoimme tilapiirrosten tekemistä vaitsemistamme kuvista. Joudun piirtämään sivukuvan vielä kerran uusiksi, koska ruokaryhmä päätyi liian alas.

Lauantaina olin aivan haltioissani, kun pääsin tutustumaan ystäväni 90-vuotiaan äidin taidokkaisiin käsitöihin: itse kudottuihin kankaisiin, neuleisiin ja kirjontatöihin, joita hän on tehnyt usean vuosikymmenen ajan yrittäjätoimensa ohella välillä yötä myöten. Totesimme yhdessä, että mieluinen harrastus piristää aina.

Kaunis, iso liina

Kirjailtu pusero


Kirjailtu tytön mekko



Narinkkatorin kulma pilvisenä iltapäivänä

sunnuntai 15. marraskuuta 2015

vk 46: 9 - 13 marraskuu

Tuotteen valmistus:

Saimme tehtyä pellavatyön niisinnän, vaikka ensin piti saada loimilankojen (834 kpl!) takut selvitettyä. Tarkistuksessa huomasimme, että olimme luoneet lankoja liikaa (860, oikea luku olisi ollut 834). Tästä aiheutuu n. 5 cm lisää leveyttä taustakankaaseen. Katsotaan, mitä mieltä kankaan tilaaja on asiasta 17.11., jolloin hän tulee koululle. Jonkin verran tuli korjauksia ja tarkennuksia myös ensimmäiseen kirjoittamaani työohjeeseen.



Tässä niisintä on melkein valmis


Sidosoppi:

Kirjoitin 15 erilaista poljentaohjetta värivaikutuksen yhteisloimia varten. Koetin saada mukaan kärki-, murto- ja ruutupoljennat. Ihan hyvin ainakin nuo kärkikuviot erottuivat valmiissa kankaassa. Pääsimme atk-luokkaan kirjoittamaan excelillä mm. täyskuvikkaiden työohjeita.


Kärkikuvio erottuu hyvin

Tuotteiden asettelu ja valokuvaus:

Harjoittelimme valokuvausta keinovalossa ja luonnon valossa. Kuvista huomaa, että ulkona luonnonvalossa otetut kuvat ovat ihan omaa luokkaansa.



Auringon valossa

Keinovalossa


Suomen Kädentaidot -messut 13-15.11.:

Perjantaina kävimme Kädentaidot messuilla Tampereella. Viitisen tuntia hurahti nopeasti. Tykkäsin eniten A-hallin tarjonnasta, jossa oli runsaasti esillä mm. kauniille vyyhdeille taivutettuja yksi- ja monivärisiä villalankoja, reaktiivivärejä, pellavasta ja kierrätysmateriaaleista (farkut, turvavyöt jne)valmistettuja laukkuja sekä käsityökirjoja. Monet koulumme käyttämät lankatoimittajat olivat edustettuina: Wetterhoff, Toika, Lankava, Pirkanmaan Kotityö. Pienemmässä hallissa oli sitten Palmrootin kenkiä ja Jukka Rintalan luomuksia. Erittäin iloinen yllätys oli, että seinävaatekilpailun voitti toisen vuoden tekstiiliartesaaniopiskelija meidän koulusta -Eläköön!!!



Messuilta ostamani kauniisti käsinsidotun muistikirjan paperikansi

Seinävaatekilpailun voittajatyö keskellä ylhäällä -rataspää

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

vk 45: 2 - 6 marraskuu

Tuotteen valmistus:
Sain kuplahuivityön pois kangaspuista. Huolittelun ja lämminvesikäsittelyn jälkeen kuplat tulivat hyvin näkyviin, vaikka loimessa oli pelkkä puuvillalanka eikä villa-lycra kuten ohjeessa. Jonkin verran kallisarvoisesta kutomisajasta meni troubleshootingiin, eli paperipallojen ja varpojen asetteluun pingottamaan löystymään pyrkiviä pinkkejä puuvillaloimia. Muutamia mustia villaloimilankoja jouduttiin katkaisemaan ja jatkamaan uudella langalla, koska olivat menneet loimen loppupäässä solmuun. Pääsin myös käyttämään erikokoisia painoja näiden jatkettujen loimilankojen päissä, että pysyisivät yhtä kireällä kuin muu loimi. Nämä solmukohdatkin näyttivät sujahtavan ihan mukavasti valmiiseen huiviin.

Valmiin kuplahuivin pintaa


Taiteilija tuli tutustumaan opiskelijoiden valmistamiin pellavatestikankaisiin ja valitsi niistä kaksi. Lajittelimme ja punnitsimme suuren määrän suoria, sileitä ja kiharaisia pellavalankoja. Kyllä valkaisematon pellavalanka on kaunista! Sain luoda taustakankaan loimia varten 834 lankaa yhdessä toisen opiskelijan kanssa. Ehdotimme että luotaisiin kolmelta päältä, mutta rullia oli vain kaksi, joten siis kahdelta luotiin. Ei varmaankaan tullut kovin montaa lankaa väärin, koska loimen menekki oli arviolaskelman mukaan 1050 g ja luomamme loimi painoi 1080 g. Kankaan tiheys on 1,4 lankaa / cm, joten kuteen menekiksi laskimme vain 311 g, vaikka kankaan koko on 139 cm x 450 cm.

Opiskelijoiden kutomia pellavakokeiluja

Lisää opiskelijoiden kutomia pellavakokeiluja

Pellavaloimiletti  - 1 kg

Mielenkiintoista oli kuulla toisten opiskelijoiden esityksiä materiaalitoimittajista. Oma esitykseni jäi ensi viikkoon, koska se ei ollutkaan tallentunut tikulle. Löytyi onneksi bitteinä kotikoneelta väärin tallennettuna pikalinkin alle. Ei pidä hosua!

Sidosoppi:
Kävimme läpi seuraavat: kuviollinen loimiripsi, pohjasidos, palttina- ja 4-vartinen toimikas sekä kilpikangas.

Nyt koitti hetki, jolloin pääsin sitomaan nyörit puuvillakokeilun yhteisloimiin. Nyt sidontaan meni "vain" tunti, vaikka ryömin 3-4 kertaa pois ja takaisin pienen pienten kangaspuiden alta. Kuten aiemmin kerroin, niin siinähän on tarkoitus testata värin vaikutusta sidoksiin.


Yhteisloimet  - kelpaakohan sidonta...

Yhteisloimet valmiina - eikun kutomaan


Marraskuista puutarhaa

maanantai 2. marraskuuta 2015

vk 44: 26 - 30 lokakuu



Tuotesuunnittelu:
Opiskelemme värin vaikutusta kutomisessa ja sitä varten rakennamme yhteiset villa- ja puuvillakankaat, joihin jokainen kutoo n. 1 metrin. Tuossa metrissä tulee olla 15 erilaista 7 cm pätkää. Lupauduin tekemään puuvillatyön yhteisloimiin nyörien sidonnan, saa nähdä, joko onnistuu ilman, että tarvitsee koko ajan vilkuilla kankaan rakentamisen opasvihkosta. Alla niisintä - ja sidontaohje.

Yhteisloimien niisintä- ja sidontaohje

Sidosoppi
Jatkoimme erilaisten toimikkaiden niisintä- ja poljentaohjeiden harjoittelua.

Värjäys reaktiiviväreillä
Jatkoimme viime viikolla aloitettuja värjäyksiä. Selluloosakuituihin ja silkkiin väri kiinnittyy soodalla ja valkuaisainekuituihin hapolla. Nyt oli vuorossa seuraavat menetelmät: villalankojen monivärivärjäys mikrossa ja puuvillakankaiden aurinko-, kylmäliemi- ja vehnäjauhomenetelmät. Yritin saada Isoveli-villalankavyyhteihin sinisen seuraksi kylmäpohjaista ruskeaa, mutta tulos jäi vähän tunkkaiseksi, harmaan ja vihreän yhdistelmä onnistui paremmin.

Mikrossa värjätyt villalangat
Aurinkovärjäyksessä leikkelimme kuvioita vanhoista piirtoheitinkalvoista ja asettelimme kuvioita ja pikkuesineitä kankaille. Maalasimme kankaat ja vaatekappaleet ruiskuemulsioon sekoitetulla väripigmentillä ja kuivatimme 1-2 vrk. Tuona aikana väri "pakenee" peitettyjen kohtien alta ja muodostuu kuvioita. Kuivatin kankaat 150 asteen lämmössä uunissa. Jonkin verran irtosi väriä pesussa.

Aurinkovärjätyt kuivumassa

Kylmäliemivärjätytkin valmistuivat parissa päivässä ja taiteltuihin kankaan kohtiin muodostui kuvioita odotetusti. Vehnäjauhotekniikassa kehyksiin pingotettu kangas maalattiin vehnäjauho-vesi (1:1) seoksella ja annettiin kuivua yön yli halkeamien muodostumiseksi. Halkeamakohdat maalattiin reaktiiviväreillä, annettin kuivua ja kuivunut pinta raaputettiin pois. Nyt kuvioon tuli minusta liikaa mustaa, mutta kokeilu oli mielenkiintoinen.

Vehnäjauhotyö kuivumassa
Kylmäliemi- ja vehnäjauhotekniikoiden avulla saatuja luomuksia



Viikko päättyi pyhäinpäiväkävelyyn Ruissalossa leudossa puolipilvisessä marraskuun säässä