torstai 26. toukokuuta 2016

vk 21: 23 - 26.5.2016

Tuotteen valmistaminen / kuviointitekniikat:

Aloitin ensi syksyn kulttuurilähtöisen työn suunnittelun. Tekniikka on perinteinen täkänä ja tuote on keinutuolin matto, kuviointi on ei-perinteinen siksak. Nyt kevään viimeisinä koulupäivinä ehdin valita kokeilumateriaalit, rakentaa kankaan ja kutoa kokeilutilkut. Aion käyttää Möbelåtta-villalangan harmaita ja luonnonvaaleita sävyjä. Nyt kokeiluvaiheessa joudun kuitenkin käyttämään Möbelåttaa hieman paksumpaa Tuukka-lankaa ja Virtain villaa, loimena puuvilla, koska Möbelåttasta ei löytynyt koulun lankavarastosta sopivia värisävyjä.

Ehkä ei pitäisi enää näin lukukauden lopussa aloittaa mitään uutta, sillä onnistuin pitkästä aikaa tekemään sekä niisintä- että sidontavirheen, jotka molemmat osasin onneksi itse korjata. Kuviota jouduin suurentamaan, koska ensimmäinen kuvio oli aivan liian pientä piiperrystä. Voi olla, että kesän aikana mieli muuttuu ja valitsen lopulta ihan toisen kulttuurilähtöisen työn.


Tuotteen valmistaminen /lankatekniikat:

Sain ommeltua kirjaan sivut, kivaa, näitähän täytyy tehdä lisää. Valmistin myös neljällä säikeellä kengännauhat ja kokeilin japanilaista kumihimo-tekniikkaa, jossa nauhojen paikkoja vaihdetaan pareittain tietyssä järjestyksessä, jolloin syntyy punosta, vaikkapa avaimenperäksi. Vielä ensi tiistaina kokeilemme aamupäivällä muita lankatekniikoita. Kumihimoa pääsee kokeilemaan tiistain 31.5.2016 näyttelyssä, joka on auki yleisölle vasta puoleltapäivin eikä aamusta, kuten aiemmin blogissa kerroin.


"Kesäduuni"

Siirrän koulun lainapuut kesäksi kotiini ja kokeilen kutoa pyyhkeitä, tabletteja ja lautasliinoja pellavalla ja puuvillatehosteella puuvilla-pellavaisiin loimiin. Voisin kokeilla käytännössä näitä juuri opittuja kuviointitekniikoita. Toivottavasti ehdin myös huovuttaa ja värjätä.


Keväällä 2016 valmistuvat

Olipa kivaa vielä kerran juoda kahvia ja rupatella tulevista valmistuvien artesaanien kanssa. Ilahduttavasti kaikilla neljällä on jo toiminimi, kangaspuut sekä tarkoitus jatkaa omien tuotteiden suunnittelua ja valmistamista vähintään sivutoimisena.


Toinen opiskeluvuosi

Keskustelin opettajan kanssa opintosuunnitelmasta. Tulossa on monenlaista asiaa tuotesuunnittelusta, kulttuurista, jne. Valinnaisista kursseista yrittäjyyskurssi on vasta syksyllä 2017, jolloin olen jo muualla. Sain tekstiilipuolen opettajalta kesälukemiseksi käsityöyrittäjyyteen liittyvää kirjallisuutta. Koetan selvittää yrittäjyysaineiden opettajalta, voiko ko oppimäärän korvata muilla opinnoilla.


Täkänä kokeiluvaiheessa


Japanilainen kumihimo -punos

Viritelmä punoksen tekoa varten

Kangaspuut kesäksi

Loimetkin jo valmiina



Ikkunastani näkyy juuri kukkiva pihlaja


perjantai 20. toukokuuta 2016

vk 20: 16 - 20.5.2016

Tutkintotilaisuus:

Nyt ollaan taas yhtä kokemusta rikkaampia, eli näyttö on ohi. Tämän näyttötyön (tyynykangas) myötä saimme roppakaupalla lisäkokemusta harvan kankaan kutomisesta ja huovutusprosessista. Arvioijat saattavat kysyä monenlaisia kysymyksiä missä vaiheessa tahansa ja hyvät, selkeät dokumentit sekä hyvät perustelut auttavat aina. Ihan hyvä, että arvioinnissa tuli puheeksi mittalangan käyttö, tiuhtalangat, loimen "helppo" nosto ja sukkulan oikeaoppinen käsittely. Kiitettävä arvosana kannustaa ja innostaa jatkamaan mielenkiintoisten aiheiden parissa myös tulevana lukuvuonna. Seuraavat näytöt: kulttuurilähtöinen ja asiakaslähtöinen valmistus ovat syksyllä. Niissä arvioijat eivät enää seuraa työskentelyämme, vaan arvioivat valmiin, tekemämme tuotteen. Silloin on parasta olla dokumentit ja perustelut kunnossa.


Tuotteen valmistaminen /kuviointitekniikat

Näytön ohessa sain kaksi kokeilutyötä valmiiksi: villatäkänän ja pellavaisen kuultokudoksen. Kuviointitekniikoista olen aiemmin keväällä tehnyt helmipoiminnan ja ryijyn. Vielä aion kokeilla kiertopujotusta yhteisloimiin. Näissähän on rajattomia mahdollisuuksia niin materiaalien ja värien kuin myös kuvioiden ja käyttötarkoituksen suhteen. Täkänästä voi tehdä seinätekstiilin, peiton (alkuperäinen käyttö) tai vaikkapa keinutuolin maton. Kuultokudosta en käyttäisi ikkunaa vasten kuten yleensä, vaan esim. pyyhkeenä, tablettina, ehkä verhona.


Täkänäkokeilu

Kuultokuvakokeilu

Tuotteen valmistaminen /lankatekniikat

Tällainen erittäin hauska ja hyvin terapeuttinen opintojakso on menossa juuri nyt. Tutustumme mm. lautanauhan ja pirtanauhan tekoon, Salomonin solmuun, neulakintaaseen, kirjontaan, kirjansidontaan ja makrameen mahdollisuuksiin. Hurahdin jo aiemmin kirjansidontaan, nyt saatiin vasta kannet liimattua käyttäen aiemmin aurinkotekniikalla värjäämiämme kankaita. Liima oli se vanha tuttu vehnäjauholiima eli 1 osa vehnäjauhoja ja 4 osaa vettä sekoitetaan hyvin, kuumennetaan keittolevyllä, kunnes alkaa kuplia ja jäähdytetään. Ensi maanantaina ompelemme kirjoihin sivut eli teemme varsinaisen sidonnan.


Pirtanauha valmistumassa

Lautanauha työn alla

Salomonin solmu  -valmiina ostettu
 
Tekisinkö kengännauhat

Hyvää kirjallisuutta 1

Hyvää kirjallisuutta 2

Kirjan kansien liimausta

Selkämys puhelinluettelon kansista
Ja kaikki osat liimataan yhteen

maanantai 16. toukokuuta 2016

vk 19: 9 - 13.5.2016

Tutkintotilaisuus:

Tuotteen valmistamisen arviointi jatkui maanantaina ja tiistaina. Tyynykankaan huovutus oli aika työläs, koska huovutusvillaa tarvittiin 3-kertainen määrä malliin verrattuna. Olimme aiemmin huovuttaneet vain pieniä tilkkuja, mutta nyt rullasimme toden teolla: 4 x 150 rullausta suuntaa välillä vaihtaen nämä kookkaat kankaat ja villakerrokset isojen bambuverhojen sisällä voimakkaasti painaen ja rullaten, vähän niin kuin pullapitkojen säikeitä hieroen, mutta paljon voimakkaammin. Kylläpä oli hartiat kipeinä monta päivää. Yhden vanutuksen sijaan tehtiin kangas 1:lle 3 vanutusta ja kangas 2:lle 2 vanutusta. Kumpikaan ei ollut sitten ihan identtinen mallin kanssa. Vaikuttaa siltä, että mallissa oli suurempi tiheys kuin nyt kudotussa kankaassa. Kankaat 1 ja 2 olivat kutistuneet esihuovutuksen, vanutuksen, villapesun ja kuivauksen jälkeen 50 %, eli saatiin 35 x 102 cm ja 37 x 112 cm valmiit kankaat. Kyllä niistä sisustusalan opiskelijat saa ommeltua pieniä tyynyjä, vyötteitä tai kuvioita.

Dokumentointipuolella oli ruuhkaa, koska kaikkien näytöt osuvat toukokuulle. Näyttökansio pitää luovuttaa opettajalle 16.5.  Tiistaina 17.5. jokainen esittää kolmelle ulkopuoliselle arvioijalle oman valmistusprosessinsa, arvioijat pitävät kokouksen keskenään ja antavat lopullisen arvosanan tuotteen valmistamisesta sen mukaan, mitä ovat käytännössä nähneet osaamisestamme näiden kahden viikon aikana. Arvioijina on tällä kertaa kaksi tekstiilialan artesaania, joista toinen on opettaja ja toinen on opettaja ja yrittäjä, sekä yksi sisustusalan opettaja. Omat opettajamme ovat jäävejä arvioimaan meitä.

Ohjelmassa on vielä ennen 3.6. päätöspäivää kuviointitekniikoiden teoriaa ja kutomista sekä lankatekniikoita ja kirjansidontaa, vau!

Kuviointitekniikoiden käytännön työt olen jo tehnyt: ryijy, helmipoiminta ja täkänä, ainoastaan kuultokudos puuttuu. Ehdin siis ihan hyvin aloittaa jo nyt isompaa kulttuurilähtöistä työtä ja jatkaa syksyllä.

Tervetuloa Loimaalle Aarretaloon 31.5.2016 klo 9 - 16 kevätnäyttelyymme!

Huovutusvilla lisätty kankaalle

Bambuverho valmiina rullaukseen

Rullauksen suunnanvaihto meneillään

Malli vasemmalla - valmis kangas oikealla

Rentukat Raisionlahdella

Tuomikin jo kukkii Uikkupolulla
 
Mää - näistä villaa huovutukseen tai kankaan kudontaan

sunnuntai 8. toukokuuta 2016

vk 18: 2 - 6.5.2016

Tutkintotilaisuus:

Viime ja ensi viikon lukujärjestys on pyhitetty tutkintotilaisuudelle, eli arvioijat seuraavat tyynykankaiden rakentamisen, kutomisen ja huovutuksen edistymistä.

Sain kudottua keskiviikko-iltaan mennessä 72 cm x 4 m 10 cm melko tasalaatuista kangasta ja ensi viikolla on enää huovutus jäljellä.

Arvioijat puuttuivat loimenluonnin mittalangan käyttöön, niisien kohottamiseen, tiuhtalangan jättämiseen paikoilleen, vaikkei sitä varsinaisesti enää tarvittu ja sukkulan pitelyotteeseen. Parhaaksi valinnaksi osoittautui jumbosukkula, koska siihen sai hyvän heittovauhdin eikä tarvinnut "avittaa" sukkulaa käsin. Kahdessa kohtaa olin hypännyt piinvälin yli pirtaanpistelyssä, mikä ei näkynyt näin harvassa valmiissa kankaassa, niin kuin arvelinkin.

Katsotaan, mitä tuleva viikko tuo tullessaan. Koulu loppuu neljän viikon kuluttua, jolloin olen siis "puolivalmis" tekstiiliartesaani.


Harva puuvilla-huopalanka toimikas

Kudottiin tällä jumbosukkulalla

Kankaan suojaus kangastukilla aaltopahvilla

4m 10 cm pitä kangas ennen huovutusta

Toimikkaan kudenastat näkyy tässä kuvassa hyvin


maanantai 2. toukokuuta 2016

vk 17: 25 - 29.4.2016

Tuotteen valmistus:

Täkänän kutominen edistyi hieman. Paljon olin jo ehtinyt unohtaa viime elokuulta, jolloin kudoin muutaman pisteen verran täkänää valmiisiin loimiin lähes kylmiltään. Tärkeää on keskittyä siihen, mitä väriä, kuviota tai kangasta (ylä- vai alapuoli) on kulloinkin kutomassa, muuten menee metsään. Kudon täkänän loppuun näytön lomassa vk 18 - vk 19.

Näyttö (tyynykankaan kutominen ja huovutus) alkaa heti Vapun jälkeen ja teimme jo hieman valmisteluja: tyynykankaan menekkilaskut, kankaan rakenne, loimi- ja kudelankojen punnitseminen, pirtaanpistelyohje, luontiohje sekä työkortti. Kutomista tulee ihan riittävästi eli lähes 5 metriä, vaikka valmista kangasta tarvitaan vain 2 m, koska kangas kutistuu vanutettaessa jopa 75% pituudesta.


Kankaanpainanta:

Osallistuin parin etäopiskelijan ohjauksen näyttöön, jossa saimme opetusta kankaanpainannassa. Tämä oli hyvä lisä aiemmin opetettuun värjäykseen. Kuviot painetaan sileälle luonnonmateriaalikankaalle pigmentti-emulsioseoksella, joko leimasimella tai seulan läpi. Kiinnitetään silittämällä tai prässillä. Saimme ylijääneet värit mukaan, eli tässä taas yksi projekti kesää varten. Tässäkin täytyy muistaa immateriaalioikeudet eli että muiden tekemiä kuvioita ei saa hyödyntää kaupallisessa mielessä, itselle kyllä saa tehdä.

Täkänä vai näkötesti


Pigmentti - emulsioseokset

Kevään printtikuoseja - leimasimilla
Seulat valmiina käyttöön

Eläinystävät -seulalla
 
Sudenkorento - seulalla

Ruissalon rantaa vappuaattona