keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Inspiraatioita

Nähtyä ja koettua

Mikkelin Kirkkopuistossa oli fantasia-aiheinen jääveistoskilpailu. Osallistujia oli mm. Italiasta, USAsta, Latviasta ja Suomesta. Oli hauska seurata veistosten valmistumista. Oma suosikkini, suomalainen "Star gate" (ensimmäinen kuva) voitti. Veistokset olivat upeita varsinkin iltavalaistuksessa.











Kävin Turun taidemuseossa keramiikkataiteilija Rut Brykin näyttelyssä. Teokset koostuvat tuhansista paloista. Aika vaikuttavia olivat. Useissa niistä oli leikitelty mustan tai valkoisen eri sävyillä. Kuvauksen mukaan taiteilijaa kiehtoivat valon ja varjon jalostaminen moniaistisiksi tunnelmiksi. Presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen tehdystä "Jäävirta" teoksesta oli näyttelyssä sen suuren koon vuoksi vain valokuva, sillä teos koostuu 22000:sta palasta.




Jäävirta-teoksen yksityiskohta




Aboa Vetus &Ars Novan Turku triennaalissa puolestaan on esillä 16 Suomessa asuvan nykytaiteilijan töitä. Osa oli pakolaisuuteen kantaaottavia lyhytfilmejä, osa pimeään sijoitettuja interaktiivisia asetelmia. Olin ehkä odottanut abstrakteja maalauksia, mutta elämys oli tämäkin, ainakin Hanna Vihriälän hiekoitussepelistä ja siimasta tehdyt työt, jotka ovat kuin pikseleitä digitaalisessa kuvassa sekä Tuula Närhisen japanilaiseen kelluvan musteen tekniikkaan perustuvat teokset, joissa pyörrekuvio piirtyy esiin kalligrafian kaltaisena kirjoitusjälkenä.


Päivi Takalan maalauspinnassa on puukuvioita

Hanna Vihriälän kivimurska teos

Tuula Närhisen kuvioita kelluvan musteen tekniikalla

Teemu Korpelan epätavallisen muotoinen maalaus

Tämä kuva ei kuulu joukkoon, mutta oli viimeistä päivää Taidemuseolla lainassa ahvenanmaalaiselta omistajalta. Taulu on Edelfeltin "Ristiäissaatto" ja maksaa 600 000 €




Käsitöitä

Alex-vauva sai villasukkansa ajoissa, samoin kaukana asuva iäkäs synttärisankari. Pakkasesta huolimatta sen verran on jo keväisiä ajatuksia, että neuloin kevättakkiin sopivat villasormikkaat ja virkkasin salomoninsolmuvirkkauksella keväisen villahuivin. Se on täyttä villaa ja liian karhea, pitää
varmaan ostaa alpakkalankaa ja virkata uusi.







Kiinalaista maalausta

Kiinalaisessa maalauksessa jatkamme vielä luontoaiheilla, sillä ne ovat helpompia kuin eläimet tai ihmiset. Maalasimme kiinalaisen maiseman taloineen, sekä krysanteemin. Tärkeää on maalata ensin ääriviivat, antaa kuivua ja lopuksi täyttää kuviot väreillä. Jokaiseen maalaukseen kirjoitetaan lopuksi pvm ja tekijä.

Kiinalainen maisemako?

Krysanteemin maalaaminen alkuvaiheessa


maanantai 5. helmikuuta 2018

Talvi jatkuu

Käsitöitä

Tammi-helmikuu on neulojan kulta-aikaa, koska paljon lankoja saa jopa puoleen hintaan. Myös puikot olivat ainakin Prismassa alennuksessa. Bambu- tai koivupuikot ovat kevyitä kuljettaa mukana matkoilla ja ovat käsille lämpimät näin pakkasella. Myös lentokoneeseen saa ottaa puiset puikot, muttei metallisia.




Nyt on työn alla musta-valkoinen sohvatyyny, jonka kirjoneulottu etukappale on jo valmis ja takakappale valmistuu nopeammin, koska se on pelkkää mustaa, sileää neuletta.



Sohvatyynyn takakappale melkein valmis (45 x 45 cm)


Ensi perjantaiksi pitää saada valmiiksi 4 kk ikäisen vauvan villasukat. Ihmeen monta silmukkaa luodaan ainakin nettiohjeiden mukaan myös vauvojen villasukkiin, eli 9 joka puikolle. No, vauvoilla on pulleammat jalat kuin aikuisilla. Suunnittelin teräosaan sinistä koirakuviota, mutta ensimmäinen oli liian suuri, täytynee tyytyä pienien koirien jonoon.


Vauvan sukkiin tulee Suomi-värit



Työn alla on myös musta-harmaa vinoruutuinen nukkatyyny, jonka pohjaa juuri piirtelin mattojarruverkkoon
.





Dafecorin harmaasta kierrätyshuovasta pitäisi keksiä jotain. Tulin ostaneeksi sitä silloin pari vuotta sitten kun olin Turun taitokeskus Juseliuksessa työssä oppimisjaksolla. Huopa on puristettu kaikenvärisistä kierrätysneuleista harmaaksi massaksi. Voisi toimia maalla kuistilla istuinalustana ihan sellaisenaankin.


Kierrätyshuopaa



Kiinalaista maalausta

Kiinalaisessa maalauksessa edetään vauhdilla: enää opettaja ei näytäkään vaihe vaiheelta värejä ja muotoja, vaan saamme selvitä itsenäisesti. Tällä kertaa oli vuorossa orkidea, jota maalattiin kohta kohdalta hitaasti ja hartaasti, rentouttavaa. Opiskelupaikka on vanha puutalo ja ihmettelinkin, onko siinä niin harvat seinät, että bensanhaju tulee ulkoa liikenteestä seinien raoista, kunnes tajusin, että opettajan Kiinasta tuomat värit ne haisee... Kiinalaiset perinteiset värit ovat mineraaleja, mutta nykyisin enää vain palettimme keltainen väri on mineraalia. Maalaamme riisipaperille, joka imee ja kuivattaa värin nopeasti. Siveltimen pää on lampaan villaa.

Katsoimme myös filmin kielletystä kaupungista ja 11 m pitkästä maalauksesta, jonka mineraalivärien sävyt ovat säilyneet kirkkaina vuosisatoja. Samoja värejä on käytetty mm. Leonardo Da Vincin Mona-Lisassa.

Tässä orkidean mallikuva