sunnuntai 13. joulukuuta 2015

vk 50: 7 - 11 joulukuu

Tuotteen valmistus:

Korjasin hartaasti (tuntikaupalla) pellavataustakankaan pitkiä nastoja ja saimme taiteilijalta hyväksynnän, hienoa! Mattokokeilut jatkuivat ja sain opettajalta hyviä neuvoja, miten reunoista saa kauniita ja samanlaisia. reunimmaiset vahvistetut (2) langat voi ottaa molempien reunojen niisistä pois. Vasemmassa reunassa tämäkään ei auttanut, joten vain toinen vahvistetuista langoista otettiin pois niidestä, mikä sitten auttoikin. Mattokokeilun viimeinen testipala valmistuu ensi maanantaina, jolloin täytyy miettiä tuleeko varsinaisesta matosta myös vaalea beige mustissa loimissa.


Mattokokeilu  - Beige

Tila:

Aika kiire tuli ruokalan joulukoristelun kanssa, koska päätimme vaihtaa liinat viime hetkellä joulunpunaisiin ja harmaisiin. Loppu hyvin kaikki hyvin ja sekä vierailijat että talon väki pääsimme ajoissa ruokailemaan.


Joulua ja lunta odotellessa


Dokumentointi /sidosoppi:

Nyt on aivan pakko saada valmiiksi sekä taalainsidos -tehtävä että oma ohje -tehtävä: niisinnät, sidonnat ja poljennat. Lähetin ratkaisut opettajalle ihan äsken, perästä kuuluu, oliko oikein.

Saimme kevään 2016 ensimmäisen periodin lukujärjestyksen ja monenlaista kivaa on tiedossa. Mahdollisuus on myös työssäoppimiseen. Aikuisopikelijoillehan työssäoppiminen ei ole pakollinen, mutta täytyy tutkailla mahdollisuuksia Turun seudulla.


Pieni lumisade Hirvikoskella Lucian päivän aamuna 13.12.

maanantai 7. joulukuuta 2015

vk 49: 30 marraskuu - 4 joulukuu

Tuotteen valmistus:

Jatkoin mattokokeilua kalalanka- ja pellavaloimiin, kuteena trikookude ja naru. Sen huomaa, että maton kutominen on erilaista kuin pellava- tai villakankaan kutominen, joissa molemmissa pitää toimia aika hellävaraisesti. Maton loimilangat pitää kelata loimitukille mahdollisimman kireälle ja kuteen syöttämisen jälkeen luha pitää lyödä voimalla, jotta kude asettuu tarpeeksi tiukasti. Kun en niin tehnyt, matosta tuli alussa harvaa. Yleensä on aika mahdoton saada loimilankoja poikki tässä työssä, koska kalalanka kestää kyllä. Siitä huolimatta "onnistuin" vahingossa leikkaamaan yhden loimilangan poikki samalla kun ohensin saksilla pääteltävää kudetta. Ei hätää, sillä syksyn töissä on jouduttu lisäämään uusia loimilankoja jatkuvasti, joten korjaaminen kävi jo näppärästi..

Koska matonkude on aika paksua, tulee kuteen alkupää vetää sopivan tiukalle, jotta reunasta tulisi kaunis ja tasainen. Narusta jää aina pieni lenkki reunaan, koska naruhan ei jousta. Narun tilalla kokeilinkin sitten pellavanarua, moppilankaa ja eripaksuisia ontelokuteita. Kokeilun perusteella aion kutoa sängynvierusmatot neutraalein sävyin. Tässä kokeilussa käytin niitä sävyjä mitä koulun kaapeista löytyi.


Mattokokeilu 1

Mattokokeilu 2



Tila (tuotesuunnittelua tila huomioiden):

Jatkoimme ruokalan joulukoristelua. Koristelu pitää saada valmiiksi tiistaina 8.12, koska joululounas on jo 9.12. Nyt oli jo joulukuusikin paikallaan. Ripustimme myös seinävaatekilpailuun osallistuneiden työt ruokalaan. Olipa yllättävän vaikeaa saada ripustettua joukko töitä samalle korkeudelle.

Opettajamme on harrastanut kalligrafiaa useita vuosia ja näytti meille, miten aakkosia voi kirjoittaa kauniisti. Kirjoitusalustana meillä oli tavallinen ruskea käärepaperi tai vanhan kirjan sivut, kynänä ohut lastu ja musteena rautakaupasta ostettu värillinen petsi. Opettajan kirjaimissa oli kauniita muotoja, mutta me oppilaat taidamme vielä tarvita harjoittelua. Kirjaimet ovat hyvin käyttökelpoisia joko sellaisenaan tai pilkottuina pienempiin osiin.


Hieman kalligrafiaa opettajan kynästä

Sidosoppi:

Jatkoimme kuvikkaiden niisinnän ja sidonnan opettelua. On hyvin tärkeää osata sidosoppi kunnolla, koska artesaanin tulee osata kirjoittaa työohjeita itse kehittämilleen kankaille. Kankaan rakenne pitää myös osata ottaa suoraan (esim. vanhasta) kankaasta ja kirjoittaa kutomisohje, jossa on niisintä, sidonta ja poljenta.



sunnuntai 29. marraskuuta 2015

vk 48: 23 - 27 marraskuu

Tuotteen valmistus:

Jatkoimme leveän pellavakankaan kutomista ja saimme jo aloittaa harvemman osuuden kutomisen, jossa on vain 14 lankaa/10 cm:llä. Kutominen sujuikin hyvin, kunnes 1-viriö ei enää auennut lainkaan. Kaikki sidonnat tarkistettiin ja nyörejä kiristettiin, mutta ei auttanut. Eräs kokeneempi kutoja huomasi pitkän pähkäilyn jälkeen, että kaksi viimeistä keskinyöriä meni ristiin. Tämän korjaamisen jälkeen viriö taas aukesi. Lisäksi laitoin painoja löysien loimilankojen kiristämiseksi niin kuin äskettäin opimme. Toivotaan, että ensi viikolla olisi vähemmän haasteita tämän pellavatyön suhteen. Kovin on pellava rouheaa ja kaunista, kaikesta huolimatta!

Pellavakangas työn alla

Valitsin myös materiaalit mattokokeiluun: narua kahta eri paksuutta sekä puuvillakudetta. Sain luotua loimet ja seuraavana on niisintä. Jos ehdin, niin teen lisäksi mattokokeilun perinteisemmällä kuviolla (ruusukas, tms.).


Narumattokokeilun materiaalit


Tuotesuunnittelu /Tila:

Jatkoimme huoneen pohjapiirustuksen laatimista. Tarkkana saa olla, että tulee oikeat mittasuhteet. Aloitimme myös himmelien tekemisen ruokalan joulukoristelua varten. Kivaa näpräämistä saksien ja liiman kanssa. Jatkoin himmelin osien yhdistämistä kotona. Ehkä teen näitä vielä lisää. Teinkin jo sirompia osia valmiiksi, mutta lähikirjastosta saamani 1940-luvun poistokirjan sivut ovat hiukan liian haperoita ja kellertäviksi muuttuneita.

Himmeli vanhoista kirjan sivuista


Tuotteen valmistus /työohje, sidosoppi:

Kävimme läpi edelleen taalainsidosta, pitsisidosta ja kilpikangasta. Nyt ainakin varmistui, että mieheni suvun mökillä yhä sängynpeitteenä toimiva peite on pitsisidosta, ja senhän kutoi mieheni Jenny-täti jo 1950-luvulla. Hyvin kesti peitto konepesun vielä viime kesänä.


Pitsisidosta

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

vk 47: 16 - 20 marraskuu

Tuotteen valmistus:

Jatkoimme pellavakankaan rakentamista eli teimme pirtaan pistelyn, alkusolmut ja sidonnan. Kankaan leveys on 144 cm eli niin leveä, että reunimmaiset niisit pyrkivät tippumaan niisivarsilta. Saimme taas hyviä vinkkejä opettajalta: Niisivarsien päihin sidotut langat estävät tippumisen. Siirsimme myös reunanyörit keskemmälle, etteivät vedä niisivarsia vinoon. Viriö saatiin aukeamaan vähän paremmin, kun säädimme polkusinten nyörejä aavistuksen verran. Perjantaina aloittelin kutomista ja aika pian oli jo 3 loimilankaa poikki. Laitoin tilalle uudet sitomalla yhteen katkenneiden lankojen kanssa loimitukin kohdalla ja kiinnittämällä jatkolangan nuppineulalla kankaaseen, kuten on opetettu. Tällä kertaa reunojen kutominen onnistui mielestäni hyvin eli ei jäänyt lankalenkkejä.

Työn alla on myös mattokokeilu, jota varten laskeskelin menekkejä. Tarkoitus on kokeilla mahdollisimman monia loimimateriaaleja, kuteiden värejä ja poljentoja samassa kokeilussa. Olen päätymässä kalalanka- ja pellavaloimiin sekä puuvilla- ja narukuteisiin.

Alkusolmut valmiina


Tila:

Jatkoimme tilapiirrosten tekemistä vaitsemistamme kuvista. Joudun piirtämään sivukuvan vielä kerran uusiksi, koska ruokaryhmä päätyi liian alas.

Lauantaina olin aivan haltioissani, kun pääsin tutustumaan ystäväni 90-vuotiaan äidin taidokkaisiin käsitöihin: itse kudottuihin kankaisiin, neuleisiin ja kirjontatöihin, joita hän on tehnyt usean vuosikymmenen ajan yrittäjätoimensa ohella välillä yötä myöten. Totesimme yhdessä, että mieluinen harrastus piristää aina.

Kaunis, iso liina

Kirjailtu pusero


Kirjailtu tytön mekko



Narinkkatorin kulma pilvisenä iltapäivänä

sunnuntai 15. marraskuuta 2015

vk 46: 9 - 13 marraskuu

Tuotteen valmistus:

Saimme tehtyä pellavatyön niisinnän, vaikka ensin piti saada loimilankojen (834 kpl!) takut selvitettyä. Tarkistuksessa huomasimme, että olimme luoneet lankoja liikaa (860, oikea luku olisi ollut 834). Tästä aiheutuu n. 5 cm lisää leveyttä taustakankaaseen. Katsotaan, mitä mieltä kankaan tilaaja on asiasta 17.11., jolloin hän tulee koululle. Jonkin verran tuli korjauksia ja tarkennuksia myös ensimmäiseen kirjoittamaani työohjeeseen.



Tässä niisintä on melkein valmis


Sidosoppi:

Kirjoitin 15 erilaista poljentaohjetta värivaikutuksen yhteisloimia varten. Koetin saada mukaan kärki-, murto- ja ruutupoljennat. Ihan hyvin ainakin nuo kärkikuviot erottuivat valmiissa kankaassa. Pääsimme atk-luokkaan kirjoittamaan excelillä mm. täyskuvikkaiden työohjeita.


Kärkikuvio erottuu hyvin

Tuotteiden asettelu ja valokuvaus:

Harjoittelimme valokuvausta keinovalossa ja luonnon valossa. Kuvista huomaa, että ulkona luonnonvalossa otetut kuvat ovat ihan omaa luokkaansa.



Auringon valossa

Keinovalossa


Suomen Kädentaidot -messut 13-15.11.:

Perjantaina kävimme Kädentaidot messuilla Tampereella. Viitisen tuntia hurahti nopeasti. Tykkäsin eniten A-hallin tarjonnasta, jossa oli runsaasti esillä mm. kauniille vyyhdeille taivutettuja yksi- ja monivärisiä villalankoja, reaktiivivärejä, pellavasta ja kierrätysmateriaaleista (farkut, turvavyöt jne)valmistettuja laukkuja sekä käsityökirjoja. Monet koulumme käyttämät lankatoimittajat olivat edustettuina: Wetterhoff, Toika, Lankava, Pirkanmaan Kotityö. Pienemmässä hallissa oli sitten Palmrootin kenkiä ja Jukka Rintalan luomuksia. Erittäin iloinen yllätys oli, että seinävaatekilpailun voitti toisen vuoden tekstiiliartesaaniopiskelija meidän koulusta -Eläköön!!!



Messuilta ostamani kauniisti käsinsidotun muistikirjan paperikansi

Seinävaatekilpailun voittajatyö keskellä ylhäällä -rataspää

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

vk 45: 2 - 6 marraskuu

Tuotteen valmistus:
Sain kuplahuivityön pois kangaspuista. Huolittelun ja lämminvesikäsittelyn jälkeen kuplat tulivat hyvin näkyviin, vaikka loimessa oli pelkkä puuvillalanka eikä villa-lycra kuten ohjeessa. Jonkin verran kallisarvoisesta kutomisajasta meni troubleshootingiin, eli paperipallojen ja varpojen asetteluun pingottamaan löystymään pyrkiviä pinkkejä puuvillaloimia. Muutamia mustia villaloimilankoja jouduttiin katkaisemaan ja jatkamaan uudella langalla, koska olivat menneet loimen loppupäässä solmuun. Pääsin myös käyttämään erikokoisia painoja näiden jatkettujen loimilankojen päissä, että pysyisivät yhtä kireällä kuin muu loimi. Nämä solmukohdatkin näyttivät sujahtavan ihan mukavasti valmiiseen huiviin.

Valmiin kuplahuivin pintaa


Taiteilija tuli tutustumaan opiskelijoiden valmistamiin pellavatestikankaisiin ja valitsi niistä kaksi. Lajittelimme ja punnitsimme suuren määrän suoria, sileitä ja kiharaisia pellavalankoja. Kyllä valkaisematon pellavalanka on kaunista! Sain luoda taustakankaan loimia varten 834 lankaa yhdessä toisen opiskelijan kanssa. Ehdotimme että luotaisiin kolmelta päältä, mutta rullia oli vain kaksi, joten siis kahdelta luotiin. Ei varmaankaan tullut kovin montaa lankaa väärin, koska loimen menekki oli arviolaskelman mukaan 1050 g ja luomamme loimi painoi 1080 g. Kankaan tiheys on 1,4 lankaa / cm, joten kuteen menekiksi laskimme vain 311 g, vaikka kankaan koko on 139 cm x 450 cm.

Opiskelijoiden kutomia pellavakokeiluja

Lisää opiskelijoiden kutomia pellavakokeiluja

Pellavaloimiletti  - 1 kg

Mielenkiintoista oli kuulla toisten opiskelijoiden esityksiä materiaalitoimittajista. Oma esitykseni jäi ensi viikkoon, koska se ei ollutkaan tallentunut tikulle. Löytyi onneksi bitteinä kotikoneelta väärin tallennettuna pikalinkin alle. Ei pidä hosua!

Sidosoppi:
Kävimme läpi seuraavat: kuviollinen loimiripsi, pohjasidos, palttina- ja 4-vartinen toimikas sekä kilpikangas.

Nyt koitti hetki, jolloin pääsin sitomaan nyörit puuvillakokeilun yhteisloimiin. Nyt sidontaan meni "vain" tunti, vaikka ryömin 3-4 kertaa pois ja takaisin pienen pienten kangaspuiden alta. Kuten aiemmin kerroin, niin siinähän on tarkoitus testata värin vaikutusta sidoksiin.


Yhteisloimet  - kelpaakohan sidonta...

Yhteisloimet valmiina - eikun kutomaan


Marraskuista puutarhaa

maanantai 2. marraskuuta 2015

vk 44: 26 - 30 lokakuu



Tuotesuunnittelu:
Opiskelemme värin vaikutusta kutomisessa ja sitä varten rakennamme yhteiset villa- ja puuvillakankaat, joihin jokainen kutoo n. 1 metrin. Tuossa metrissä tulee olla 15 erilaista 7 cm pätkää. Lupauduin tekemään puuvillatyön yhteisloimiin nyörien sidonnan, saa nähdä, joko onnistuu ilman, että tarvitsee koko ajan vilkuilla kankaan rakentamisen opasvihkosta. Alla niisintä - ja sidontaohje.

Yhteisloimien niisintä- ja sidontaohje

Sidosoppi
Jatkoimme erilaisten toimikkaiden niisintä- ja poljentaohjeiden harjoittelua.

Värjäys reaktiiviväreillä
Jatkoimme viime viikolla aloitettuja värjäyksiä. Selluloosakuituihin ja silkkiin väri kiinnittyy soodalla ja valkuaisainekuituihin hapolla. Nyt oli vuorossa seuraavat menetelmät: villalankojen monivärivärjäys mikrossa ja puuvillakankaiden aurinko-, kylmäliemi- ja vehnäjauhomenetelmät. Yritin saada Isoveli-villalankavyyhteihin sinisen seuraksi kylmäpohjaista ruskeaa, mutta tulos jäi vähän tunkkaiseksi, harmaan ja vihreän yhdistelmä onnistui paremmin.

Mikrossa värjätyt villalangat
Aurinkovärjäyksessä leikkelimme kuvioita vanhoista piirtoheitinkalvoista ja asettelimme kuvioita ja pikkuesineitä kankaille. Maalasimme kankaat ja vaatekappaleet ruiskuemulsioon sekoitetulla väripigmentillä ja kuivatimme 1-2 vrk. Tuona aikana väri "pakenee" peitettyjen kohtien alta ja muodostuu kuvioita. Kuivatin kankaat 150 asteen lämmössä uunissa. Jonkin verran irtosi väriä pesussa.

Aurinkovärjätyt kuivumassa

Kylmäliemivärjätytkin valmistuivat parissa päivässä ja taiteltuihin kankaan kohtiin muodostui kuvioita odotetusti. Vehnäjauhotekniikassa kehyksiin pingotettu kangas maalattiin vehnäjauho-vesi (1:1) seoksella ja annettiin kuivua yön yli halkeamien muodostumiseksi. Halkeamakohdat maalattiin reaktiiviväreillä, annettin kuivua ja kuivunut pinta raaputettiin pois. Nyt kuvioon tuli minusta liikaa mustaa, mutta kokeilu oli mielenkiintoinen.

Vehnäjauhotyö kuivumassa
Kylmäliemi- ja vehnäjauhotekniikoiden avulla saatuja luomuksia



Viikko päättyi pyhäinpäiväkävelyyn Ruissalossa leudossa puolipilvisessä marraskuun säässä







maanantai 26. lokakuuta 2015

vk 41 - vk 43: 5 lokakuu - 23 lokakuu

vk 41:    5 - 9 lokakuu


Viimeisellä viikolla ennen syyslomaa laitoimme aikaansaannoksemme esittelykuntoon 8.10. töiden esittelypäivää varten. Olihan meillä nyt kuitenkin jotain, eli ensimmäiset kudontakokeilut (puuvilla, pellava tai villa), kaikilla villakokeilut ja joillakin jo isompia villatöitä (tyyny, shaali). Näitä täydensimme kasvivärjätyillä langoilla, kasviväripastalla värjätyillä kankailla sekä väriopin ja tuotesuunnittelun piirroksilla.

Esittely sujui hyvin ja erityisen kiinnostavaa oli nähdä kovan puolen sisustajien, sisustajien sekä vaatetuspuolen oppilaiden töitä. Kovin kiinnostaisi vaikkapa vanhan huonekalun verhoilu. Meidän artesaaniopiskelijoiden onkin mahdollista sisällyttää opiskeluumme yksittäisiä kursseja muiltakin aloilta, kivaa!!


 Esittelypäivän töitä näet tästä linkistä:
http://aarretalo.blogspot.fi/


vk 42:    12 - 16 lokakuu


Syyslomalla hain väri- yms vaikutteita pääkaupunkiseudulta. Olisin halunnut mennä käsityömuseoon, mutta sellaista ei enää ole Hesassa, vaan se on siirtynyt Jyväskylään. No sinne sitten joskus.

Tutustuin Designmuseoon Helsingissä asuvan sisareni johdolla. Museo esittelee jo klassikoiksi tulleita suomalaisia esineitä eri vuosikymmeniltä ja nyt oli lisäksi kiinalaista designia.


Kullattu kiinalainen tuoli  - Designmuseo


Museon tekstiä lainaten: "Käsityötaito ja vanha kiinalainen perinne yhdistyvät vahvasti kiinalaisessa nykymuotoilussa. Yllättävät tekniikat ja materiaalit tekevät arkipäivän esineistä mielenkiintoisia - tuoli saa vaikutteita paperin taittelusta, polkupyörän runko syntyy bambusta. Kiinalainen muotoilu hätkähdyttää monipuolisuudellaan sekä uutta ja vanhaa sekoittavalla kekseliäisyydellään".

Ihastuin museon kaupassa Johanna Gullichsenin kangaslaukkuun, jota en ostanut, vaan aion ommella jonkin laukun (joskus) itse kierrätyskankaista.

Kävimme myös kirpputori Kaivarin Kanuunassa: ei löytöjä tällä kertaa.



Kaivopuiston rantaa

Syksyinen Kaivopuisto

Hyvää ruokaa ja juomaa ennen kotimatkaa


Valokuva: Finlandia Caviar
Ruokapaikasta (Finlandia Caviar) ei ole hullumpi näköala merelle...


vk 43:    19 - 23 lokakuu (Back to the track!)


Tuotteen valmistus; kudonta:
Koulu alkoi loman jälkeen maanantaina varsinaisesti vasta lounaan jälkeen klo 12.15, mutta menin kutomoon klo 10 saadakseni kankaan rakentamisen vauhtiin. Seuraavalla rakennuskerralla pitää välttää ainakin seuraavat virheet:

- kaikki ohjeen mallikerrat tulee luoda jo luomapuissa. (Mallikertoja voi lisätä silloinkin, kun lankaletti on jo jaettu käärinpirtaan, mutta aikaa kuluu...)
- käärinpirta asetetaan vipuskehän takalautaan (ei etulautaan)
- niisivarret kiinnitetään nyöreihin surmansilmukalla (ei työnnetä pelkästään ylhäältä roikkuvan langan lenkkiin)
- alaniisivarvat tulee kiinnittää sivupuuhun rakentamisen ajaksi
- tiuhtavarvat pitää kiinnittää toisiinsa, nyt toinen putosi
- niisintä pitää tarkistaa huolellisemmin. Nyt löytyi ainoastaan yläniisivarren varassa roikkuva niisi, joka aiheutti virheen kankaaseen. Huomasin sen alkukerroksilla, joten korjaaminen oli vielä mahdollista




Aika sotkuiselta näyttää loimi tässä vaiheessa


Pellavakokeilu on seuraavana vuorossa. Mallin löytämiseksi kävin läpi suuren määrän alan lehtiä: Mallikerta, Taito, Vävmagasinet. Ei löytynyt mieleistä mallia vielä, pitää jättää asia hautumaan.



Pellavatyöt tehdään taidernäyttelyn taustakankaiksi tähän tilaan

Saimme tehtäväksi myös

1) perehtyä eri lankatoimittajien nettisivuihin ja päivittää koulun kansion tiedot (mm. hinnat ja toimitusehdot). Perehdyn tanskalaiseen Yarn-nimiseen yritykseen

2) Saatavuus- ja hintavertailu sovituista materiaaleista. Selvitän tiedot määrätyistä puuvilla- ja kalalangoista.

Tehtävän pitää olla valmis 5.11.2015.

Tuotten valmistus: värjäys
Maanantaina kävimme läpi erilaisia värjäysmenetelmiä: värjäys kattilassa, mikrossa, kylmävärjäys, aurinkovärjäys, näihin kaikkiin käytetään reaktiivivärejä. Lisäksi opettelimme apuaineiden määrien laskemista. Perjantaiksi pyydettiin ottamaan mukaan lankoja ja vanhoja kankaita. Löysin Helmi -kirppikseltä jokamiehen lakanan 1,5 €:lla ja Ekotorilta retroverhon ilmaiskorista. Perjantaina ehdin värjätä puuvilla-, pellava- ja viskoosilankavyyhdet kattilassa pinkiksi sekä pienen villalankavyyhden mikrossa harmaaksi. Tehtävä jatkuu ensi tiistaina. Onpa tosi kivaa ja mielenkiintoista!


Kattilavärjärin perussetti -väri, ruokasuola, sooda, lämpömittari ja tarpeeksi iso kattila


Mikrovärjärin perussetti -värin lisäksi tarvitaan mikrokulho (peitettävä rei`ítetyllä muovikelmulla) ja muurahaishappoa


Värjätyt langat kuivumassa -pinkki värjätty kattilassa ja harmaa mikrossa

Kattilassa lankojen kanssa pinkiksi värjätyt puuvillatilkut ennen ja jälkeen värjäyksen

Puuvillainen retroverho ennen ja jälkeen  - tämä värjättiin pesukoneessa yhdessä muiden oppilaiden kanssa, värjättäviä oli yhteensä reilu kilo ja käytimme kahta eri punaista, jolloin tulos oli enemmän lämminsävyinen kuin langat ja tilkut (edellisissä kuvissa)


Tuotteen suunnittelu:

Tällä jaksolla käymme läpi seuraavia asioita: tekstiilialan tuotesuunnitteluprosessi, tilasommittelu ja suunnitteluprosessin dokumentointi. On tärkeä säilyttää ideoinnin koko elinkaari, eikä heittää pois huonoja versioita. Ideointiin voi ottaa mukaan niin runoa, laulua kuin elokuvalippua, hienoa, eli kokonaisvaltaista ajattelua eikä vain nuolella merkittyjä kohtia työmemojen sekaan, johon ideointini on tähän saakka rajoittunut!

Tehtävät ensi maanantaiksi:

1) Ideakirja
2) Huoneen kuva lehdestä tai Art Journal, Pinterest, jne, josta otetaan huoneen ja huonekalujen mitat sekä piirretään huoneesta huonekaluineen oikeassa suhteessa kuva sivusta ja ylhäältä

Turun Muovitukku on nro 1 kaikissa koulutarvike- ja varsinkin erilaisissa kansio yms hankinnoissa. Sinne en ehtinyt enää, joten ostin ideakirjan Prismasta: n 11 €, A4, 60s, kovakantinen ja paksusivuinen, saa kelvata tähän hätään. Nyt pitää tehdä vielä se tila -tehtävä ennen huomista.

Työohjeet:
Sidosopin tehtävät tehdään jatkossa exceliä apuna käyttäen

maanantai 5. lokakuuta 2015

vk 40: 28 syyskuuta - 2 lokakuuta

Maanantaina meillä oli syksyn ensimmäisen periodin viimeinen väriopin tunti ja saimme haasteellisen tehtävän: 3 sudokuruudukkoa yhdeksällä värillä:

1. Valöörit
2. Määrärinnastus
3. Omat värit

Tämä osoittautui varsinaiseksi tutkielmaksi värisävyjen suhteen. Ei ollut ihan helppoa löytää yhdeksää eri sävyä punaisesta väristä, joten tein ensimmäisen tehtävän kotona uusiksi. Määrärinnastukseen valitsin maanläheisiä värejä ja voimakkaan sinisen. Huomasin lopussa unohtaneeni muutaman ruudun, eli piti sekoittaa muutama väri uudestaan. Kolmannessa kohdassa sentään saattoi vähän irrotella ja käyttää omia värejä.


Tämä oli siinä vaiheessa kun en vielä tiennyt, että sävyt "loppuvat kesken"

Valöörit
Määrärinnastus


Omat värit

Maanantaina meillä oli myös paneelikeskustelu materiaaleista (silkki, villa, puuvilla, pellava, juutti, manilla ja sisal) koottujen tietojen perusteella. Pari oppilasta oli kaivanut esiin vanhoja kirjoja eikä pelkästään luottanut nettiin, tämän minäkin yritän muistaa ensi kerralla. (Jotenkin on työelämässä oppinut luottamaan, että kaikki /viimeisin tieto löytyy aina netistä, mutta eipä se ole niin. Olisihan tuo pitänyt muistaa jo ensimmäisiltä viikoilta, jolloin katselimme näytetilkkuja ja sidoksia 1940-luvulta, joihin joku oli kauniisti kirjoittanut tekstit oikein mustekynällä!


Silkkivilla, puuvillapensaan oksa ja sisalköysi


Tuotteen valmistuksessa pääsimme miettimään työohjeen sisältöä. Huomasin, että loimilanka olisi pitänyt punnita ennen saman langan puolausta kuteeksi, jotta loimeen käytetty määrä saadaan selville. No tämä on sitä kantapään kautta oppimista. Tilasin vihdoin Toikalta lycralangan kuplashaalia varten, jonka sitten sainkin perjantaina. Keskiviikon ja torstain tein väriopin ja tuotesuunnittelun väritystehtäviä, huolittelin villakokeiluja, kirjoitin ensimmäistä työohjetta ja sidoin nyörejä haukisiimasta.


Tässä sitomani nyörit, pohjukkanyörejä tarvittaisiin vielä ainakin 40!


Keväällä aloittaneet ohjasivat koululaisia ke-to. Perjantaina kävimme tutustumassa ensi kesän taidenäyttelyn tiloihin, johon tekstiiliartesaaniopiskelijoiden on määrä toteuttaa pellavakankaita taideteosten taustoiksi /ikkunoiden verhoiksi.