maanantai 7. joulukuuta 2015

vk 49: 30 marraskuu - 4 joulukuu

Tuotteen valmistus:

Jatkoin mattokokeilua kalalanka- ja pellavaloimiin, kuteena trikookude ja naru. Sen huomaa, että maton kutominen on erilaista kuin pellava- tai villakankaan kutominen, joissa molemmissa pitää toimia aika hellävaraisesti. Maton loimilangat pitää kelata loimitukille mahdollisimman kireälle ja kuteen syöttämisen jälkeen luha pitää lyödä voimalla, jotta kude asettuu tarpeeksi tiukasti. Kun en niin tehnyt, matosta tuli alussa harvaa. Yleensä on aika mahdoton saada loimilankoja poikki tässä työssä, koska kalalanka kestää kyllä. Siitä huolimatta "onnistuin" vahingossa leikkaamaan yhden loimilangan poikki samalla kun ohensin saksilla pääteltävää kudetta. Ei hätää, sillä syksyn töissä on jouduttu lisäämään uusia loimilankoja jatkuvasti, joten korjaaminen kävi jo näppärästi..

Koska matonkude on aika paksua, tulee kuteen alkupää vetää sopivan tiukalle, jotta reunasta tulisi kaunis ja tasainen. Narusta jää aina pieni lenkki reunaan, koska naruhan ei jousta. Narun tilalla kokeilinkin sitten pellavanarua, moppilankaa ja eripaksuisia ontelokuteita. Kokeilun perusteella aion kutoa sängynvierusmatot neutraalein sävyin. Tässä kokeilussa käytin niitä sävyjä mitä koulun kaapeista löytyi.


Mattokokeilu 1

Mattokokeilu 2



Tila (tuotesuunnittelua tila huomioiden):

Jatkoimme ruokalan joulukoristelua. Koristelu pitää saada valmiiksi tiistaina 8.12, koska joululounas on jo 9.12. Nyt oli jo joulukuusikin paikallaan. Ripustimme myös seinävaatekilpailuun osallistuneiden työt ruokalaan. Olipa yllättävän vaikeaa saada ripustettua joukko töitä samalle korkeudelle.

Opettajamme on harrastanut kalligrafiaa useita vuosia ja näytti meille, miten aakkosia voi kirjoittaa kauniisti. Kirjoitusalustana meillä oli tavallinen ruskea käärepaperi tai vanhan kirjan sivut, kynänä ohut lastu ja musteena rautakaupasta ostettu värillinen petsi. Opettajan kirjaimissa oli kauniita muotoja, mutta me oppilaat taidamme vielä tarvita harjoittelua. Kirjaimet ovat hyvin käyttökelpoisia joko sellaisenaan tai pilkottuina pienempiin osiin.


Hieman kalligrafiaa opettajan kynästä

Sidosoppi:

Jatkoimme kuvikkaiden niisinnän ja sidonnan opettelua. On hyvin tärkeää osata sidosoppi kunnolla, koska artesaanin tulee osata kirjoittaa työohjeita itse kehittämilleen kankaille. Kankaan rakenne pitää myös osata ottaa suoraan (esim. vanhasta) kankaasta ja kirjoittaa kutomisohje, jossa on niisintä, sidonta ja poljenta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti