sunnuntai 31. tammikuuta 2016

vk 4: 25 - 29 tammikuu

Tuotteen valmistus:

Jatkoin edellisellä viikolla kesken jäänyttä mattokankaan rakentamista. Kalalankaloimet olivat sotkussa ja kallista kudonta-aikaa meni loimien selvittelyyn. Edellisen kankaan (huovutuskangas) rakentaminen ja kutominen meni todella sujuvasti, mutta nyt jostain syystä tökki. Viikon tärkeimmät opit olivat seuraavat:

1. Muista käyttää apuvarpoja käärinpirran kiinnittämisessä kangaspuiden takalautaan ja tiuhtavarpojen alla, kun otat pois kohotusvarvan

2. Kankaan aloitusvarvan nyörit laitetaan päällepäin, jotteivat paina kangasta tukilla, loimen päässä taas päinvastoin eli nyörien solmut alapuolelle

3. Alkusolmujen tasoitusnyöriä ei tarvita, jos tehdään mattosolmut

4. Poista oikeat sokat, kun aloitat kutomisen, joissakin kangaspuissa ulommat, toisissa taas sisemmät

5. Jos matossa käytetään kahta kudetta, esim. 2-kertaista trikoota ja moppilankaa, kannattaa heittää trikoo 1-kertaisena kahdella sukkulalla toinen vasemmalta ja toinen oikealta samaan viriöön ja sitten moppilanka omaan viriöönsä

6. Tässäkin matossa poistettiin reunimmaiset niidet, kun metsästettiin kauniita reunoja



Mattoa syntyy


Huovutus:

Huovutin isomman säilyttimen kotona lauantai-iltana lasipöydällä ja hauskaa piisasi. Siitä tuli niin iso, että käytin muovisankoa muottina. Pohjaan tuli harmillinen reikä, kun leikkasin liikaa villaa pois kesken huovutuksen. Sain reiän hienosti umpeen, kun maltoin huovuttaa koululla uudelleen neulaamalla. Torstaina jatkoimme huovutusta ja tällä kertaa halusin tehdä kuviollista huopakangasta käytettäväksi mahdollisesti sohvatyynyissä. Lisäksi ehdin käsitellä ja vanuttaa koneessa aiemmin kutomani huovutuskankaan.

Näytöt:

Ennen omia näyttöjä pääsemme katsomaan meitä pidemmällä olevien artesaaniopiskelijoiden näyttöjä ensi maanantaina.

Työssäoppimisjakso:

Aloitan kolmen viikon työssäoppimisjakson Turussa ensi tiistaina, kivaa!


Huovutetut säilyttimet

Saippuoitu huovutusvilla ja esihuovutetut kuviot valminna käsittelyyn

maanantai 25. tammikuuta 2016

vk 3: 18 - 22 tammikuu

Tuotteen valmistus:

Huovutuskangas valmistui ja odottaa huovuttamista sitten kun kaikkien kankaat valmistuvat. Mattoja (2 kpl 70 x 150 cm) varten löysin sopivia Lankavan trikookuteita (hiekanharmaa) Loimaan Normalosta. Toisena kuteena käytän luonnonvalkoista moppilankaa. Ehdin luoda loimen valmiiksi ja varasin leveät mattokangaspuut kutomosta. Teen niisinnän ja sidonnan tulevalla viikolla. Tarkoitus on saada kudottua hyvän matkaa myös.


Huovutus:

Tarkastelimme edellisen viikon aikaansaannoksia, jotka olivat nyt kuivia ja valmiita. Olin työstänyt nuno-tilkkuani liiankin tarmokkaasti, ja kutistumis % oli 35! Eli vähempikin riittää. Tällä kertaa teimme laukkuja, kännykkäpusseja, kulhoja ja tossuja. Minä keskityin kulhoihin, joita huovutin koululla yhden pienen ja kotona lauantai-iltana isomman, jota täytyy vielä hieman parannella neulaamalla. Näitä varten teimme muovista kaavoja, jotka olivat kutistumisen verran suurempia kuin valmis tuote. Huovutusvillaa varataan kaavan kokoinen alue + riittävä määrä toista puolta varten. Kerrokset asetellaan eri suuntiin päällekkäin huopumisen tehostamiseksi. Ensin huovutetaan kaavan kokoinen alue, kun se on valmis, käännetään työ toisin päin ja käännetään liepeet kaavan päälle ja huovutetaan toinen puoli. Koko komeus työstetään rullaten bambuverhon sisällä, kunnes koko huopa eikä vain muutama karva nousee alustasta peukalo-etusormi-pinsettiotteella. Sen jälkeen huovutetaan vielä saumat, sekä huuhdellaan ja kuivataan. Huuhteluveteen voi lisätä hieman etikkaa villan pH:n neutraloimiseksi. Huovutukseen hurahtaa kyllä, vähän samalla tavalla kuin värjäykseen! Bambuverhon rullaaminen rauhoittaa kuten esim. leipominen.



Villat valmiina huovutukseen


Puolivalmis huovutettu kulho

Ammattitieto:

Aloitimme viikon harjoittelemalla maton kutomista puoliautomaattisilla kangaspuilla. Siinä ei tarvitse polkea ja luhan liikuttamiseksi vedetään luhan edessä olevaa puista tankoa sopivalla voimalla ylös ja vasempaan. Jos vetää liian lujaa, luha ehtii toimia tuplasti. Purkaminen ei ole samalla tavalla mahdollista kuin manuaalipuissa.

Puoliautomaattiset kangaspuut


Harjoittelimme lastalla luomista. Lasta on kätevä monivärisissä loimissa. Tiuhdan tekemistä pitää vielä harjoitella. Saimme tehtäväksi loimen luontiohjeen ja menekkilaskelman asiakastyöstä (8 kpl kaitaliinoja). Toinen tehtävä koski palttinan lisäämistä kankaan reunoihin ja päärmeisiin (myös asiakastyö).


Lastalla luomista


Tarkastelimme työryhminä kangaspuiden toimintaa ja ratkaisimme ongelmatilanteita koskien huonoa alaviriötä, niisivarsien puutteellista/virheellistä toimintaa sekä sidontavirheitä. On tärkeää muistaa, että valkoinen ruutu sidonnassa tarkoittaa, että vastaava niisivarsi ja ylävälittäjä ovat laskussa ja alavälittäjä on nousussa. Jos alaviriö on huono, kiristetään polkusia. Jos kankaan toinen puoli kasvaa toista nopeammin, on syytä tarkistaa loimen kireys, varvan mahdollinen jumitus ja kutojan mahdollinen virheote luhasta.

Torstaina saimme uudet tukkikankaat paikoilleen.



maanantai 18. tammikuuta 2016

vk 2: 11 - 15 tammikuu

Tuotteen valmistus:

Kudomme koululle huovutuskankaita villalla villa- pellava- tai puuvillaloimiin valkoisen eri sävyillä. Ensin kudotaan koetilkut n. 30 cm leveinä. Valitsin 1/4 valkaistut pellavaiset loimet Aivina 4 langasta. Pellavahan ei huovutu, joten lopputulos tulee olemaan vähintäänkin mielenkiintoinen. Kannattaa kutoa todella harvaa (tiheys 1 - 2 ?), koska kangas tiivistyy huovuttuessaan. Tällä kertaa loimien luominen, kankaan rakentaminen ja nyörien sitominen meni sujuvasti ja jo nopeammin kuin edellisillä kerroilla. Kudoin palttinaa ja toimikasta mm. kamenalla, Virtain villan eri vahvuisilla langoilla sekä Fritids- ja huopalangoilla.


Toimikasta huovutukseen



Huovutus:

Kokeilimme taso- ja Nunohuovutusta. Valitsin pohjaksi luonnonmustan ja kuvioiksi harmaan huovutusvillan, joka esihuovutettiin ennen kuvioiden (=ympyrät) leikkaamista. Huovutus tehdään aluksi käsin taputtelemalla "tärisyttämällä" mäntysaippualiuoksella kostutettua villaa tasossa, kunnes koko kangas (eikä vain muutama karva) nousee sormien pinsettiotteeseen. Kuviot saadaan parhaiten kiinnitettyä rullaamalla kangas voimakkaasti bambuverhon sisällä. Huovutus kuvioiden kiinnittämisineen kestää aika kauan, joten jatkamme tulevalla viikolla. Työn koko pieneni 15 %.

Nuno-tekniikassa käytin silkkisifonkia kiinnittämään pellavalankakuvioita luonnonvalkoiseen huovutusvillaan. Prosessi on tässäkin pitkä, koska lopullinen vanuminen tapahtuu työtä voimakkaasti paiskomalla ilmassa ja tasoon. Työstäni ei jäänyt paljon jäljelle, koska se kutistui > 30 %.



Huovutuspohja


Kuviot



Valmis


Pellavat silkkisifongilla


Ammattitieto:

Kävimme läpi hankintasuunnitelmaa ja opimme, että 150 cm 12-vartisten kangaspuiden ja oheistarvikkeiden hankintaan tarvitaan n. 5000 €. Muovinen sukkula on hyvä paperinarulla kutomisessa, koska se sietää kostetutta, kun narua kostutetaan. Normalon hai -sukkula tökkää loimilankoihin. 60 cm:n sukkula on hyvä. Lasta ja käpy kannattaa hankkia. Lisäksi tarvitaan kaksi loimitukkia ja kaksi selkäpuuta.

Harjoittelimme tukkikankaan rei'ittämistä ja reunojen huolittelua.



Tukkikankaan reikien huolittelut

Talviasuinen Pinella




sunnuntai 10. tammikuuta 2016

vk 1: 4 - 8.1.2016


Hyvää Uutta Vuotta kaikille!

Talvi on vihdoin saapunut Loimaalle ja Hirvikoskelle. Kevätlukukauden ensimmäinen jakso alkoi vauhdilla. Olipa kivaa joululoman jälkeen taas tavata syksyllä tutuiksi tulleet opiskelutoverit ja opettajat! Tekstiilipuolelle saatiin kaksi uutta opiskelijaakin. Meillä syksyllä aloittaneille on joitakin oppiaineita yhdessä heidän kanssaan.

Tuotteen valmistus:
Viimeistelin mattokokeilutilkut joululomalla ja opettaja neuvoi maanantaina vielä kaksi tapaa: hapsujen solmiminen reunaa pitkin sekä reunan viimeistely yliluoden trikookuteella. Yliluomista ei kannata tehdä liian tiheään, koska silloin reuna ei enää pysy suorana. Työohje on rakennekuvaa vaille valmis. Pitää opetella tekemään myös ensimmäinen portfolio. Huomenna eli 11.1. päätän, mitä ja minkävärisiä materiaaleja tilaan varsinaiseen mattoon. Olin ennen joulua beigen kannalla, mutta nyt olen päätymässä tummiin sävyihin, ja/tai kultaan (no ei nyt ehkä kuitenkaan vielä).

Dokumentointi:
Juuri ennen joulua saimme ideoida tuotetekstejä ja logoja, mitä jatkamme nyt keväällä. Tätä varten etsimme sopivia tekstityylejä, kuvia ja logoja sisustus- ja muista lehdistä, liimasimme kuvat, arvioimme sekä pienensimme sopivaan kokoon kopiokoneella. Kuvien ja tekstien leikkely onkin minulle tuttua ja mieluista puuhaa erikoisen korttiharrastukseni takia. Oli todella hyödyllinen oppitunti.

Ammattitieto:
Ammattitieto on kevään uusia oppiaineita. Käymme läpi työvälineiden hankintaan liittyviä asioita. Selvitimme työryhmissä Normalon, Toikan ja Varpapuun kangaspuiden ominaisuuksia ja teimme vertailua. Oma ryhmäni selvitti Varpapuun hyviä ja huonoja puolia. Käytännössä uusien kangaspuiden ostajalle on tarjolla enää Toika, koska nämä kaksi muuta ovat lopettaneet valmistuksen. Aloitimme kangaspuiden ja muiden tarvittavien työvälineiden hankintasuunnitelman tekemistä käyttötekstiilien kutomista silmälläpitäen. Eipä olekaan ihan helppoa vielä arvioida, miten leveitä töitä tulee aikanaan kutomaan. Pitää myös muistaa, että kangaspuut ovat 37 cm kudontaleveyttä leveämmät, eli jos kudontaleveys on 150 cm, tarvitaan jo kunnon tilat. Suunnittelu jatkuu ensi viikolla.


Maton reunojen viimeistelyvaihtoehtoja

Tuoteteksti- ja logoideointia

Kangaspuiden valintaa



Turun vanha kirjastotalo joulukuussa 2015