Huovutuskangas valmistui ja odottaa huovuttamista sitten kun kaikkien kankaat valmistuvat. Mattoja (2 kpl 70 x 150 cm) varten löysin sopivia Lankavan trikookuteita (hiekanharmaa) Loimaan Normalosta. Toisena kuteena käytän luonnonvalkoista moppilankaa. Ehdin luoda loimen valmiiksi ja varasin leveät mattokangaspuut kutomosta. Teen niisinnän ja sidonnan tulevalla viikolla. Tarkoitus on saada kudottua hyvän matkaa myös.
Huovutus:
Tarkastelimme edellisen viikon aikaansaannoksia, jotka olivat nyt kuivia ja valmiita. Olin työstänyt nuno-tilkkuani liiankin tarmokkaasti, ja kutistumis % oli 35! Eli vähempikin riittää. Tällä kertaa teimme laukkuja, kännykkäpusseja, kulhoja ja tossuja. Minä keskityin kulhoihin, joita huovutin koululla yhden pienen ja kotona lauantai-iltana isomman, jota täytyy vielä hieman parannella neulaamalla. Näitä varten teimme muovista kaavoja, jotka olivat kutistumisen verran suurempia kuin valmis tuote. Huovutusvillaa varataan kaavan kokoinen alue + riittävä määrä toista puolta varten. Kerrokset asetellaan eri suuntiin päällekkäin huopumisen tehostamiseksi. Ensin huovutetaan kaavan kokoinen alue, kun se on valmis, käännetään työ toisin päin ja käännetään liepeet kaavan päälle ja huovutetaan toinen puoli. Koko komeus työstetään rullaten bambuverhon sisällä, kunnes koko huopa eikä vain muutama karva nousee alustasta peukalo-etusormi-pinsettiotteella. Sen jälkeen huovutetaan vielä saumat, sekä huuhdellaan ja kuivataan. Huuhteluveteen voi lisätä hieman etikkaa villan pH:n neutraloimiseksi. Huovutukseen hurahtaa kyllä, vähän samalla tavalla kuin värjäykseen! Bambuverhon rullaaminen rauhoittaa kuten esim. leipominen.
![]() |
Villat valmiina huovutukseen |
![]() |
Puolivalmis huovutettu kulho |
Ammattitieto:
Aloitimme viikon harjoittelemalla maton kutomista puoliautomaattisilla kangaspuilla. Siinä ei tarvitse polkea ja luhan liikuttamiseksi vedetään luhan edessä olevaa puista tankoa sopivalla voimalla ylös ja vasempaan. Jos vetää liian lujaa, luha ehtii toimia tuplasti. Purkaminen ei ole samalla tavalla mahdollista kuin manuaalipuissa.
![]() |
Puoliautomaattiset kangaspuut |
![]() |
Lastalla luomista |
Tarkastelimme työryhminä kangaspuiden toimintaa ja ratkaisimme ongelmatilanteita koskien huonoa alaviriötä, niisivarsien puutteellista/virheellistä toimintaa sekä sidontavirheitä. On tärkeää muistaa, että valkoinen ruutu sidonnassa tarkoittaa, että vastaava niisivarsi ja ylävälittäjä ovat laskussa ja alavälittäjä on nousussa. Jos alaviriö on huono, kiristetään polkusia. Jos kankaan toinen puoli kasvaa toista nopeammin, on syytä tarkistaa loimen kireys, varvan mahdollinen jumitus ja kutojan mahdollinen virheote luhasta.
Torstaina saimme uudet tukkikankaat paikoilleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti