maanantai 5. syyskuuta 2016

Toisen opintovuoden alku

Koulu käynnistyi vauhdilla 11.8. Oli kiva tavata edellisen lukuvuoden opiskelukavereita kesän jälkeen. Muutamat meistä olivat kutoneet kesälläkin, yksi toimi myös kesä-yrittäjänä koulun tiloissa tilaustyötä tehden. Minulta jäi pellavakankaan kutominen vähän kesken kotona Raisiossa. Hieman tuli ahmittua kesää, koska ensimmäisen kerran vuosikymmeniin oli pitkä vapaa. Kävin Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Merikarvialla ja Saariston rengastiellä, joita kaikkia voin suositella, Merikarvian sateesta huolimatta.

Jo ensimmäisenä koulupäivänä pääsimme esittelemään Loimaan kauppoja uusille opiskelijoille. Monta hyvää alan liikettä täältä löytyykin: Normalo, Kangas-Peikko, Nyytti, Vanha Elmiira, jne. Näistä Normalossa on eniten kudontaan liittyviä tarvikkeita.

Aika pian sitten jo alkoivatkin tämän syksyn oppiaineet:


Tuotesuunnittelu:

Suunnittelemme uusia tuotteita WeavePoint tietokoneohjelman avulla. Se on sekä suunnittelu- että kutomisen ohjausohjelma, joka mahdollistaa paljon suuremman määrän niisivarsia ja polkusia kuin manuaaliset kangaspuut. Silti loimi täytyy luoda, pistellä pirtaan, kiertää tukille, niisiä ja tehdä alkusolmut käsin. Ainoa hikinen vaihe joka jää pois, on sitominen. Polkusimia on vain yksi, vähän samanlainen kuin ompelukoneessa.

Ensimmäinen WeavePoint-harjoittelutyö on 2 kaulahuivia: 1 itselle ja 1 asiakkaalle (koulu). Haluamaani punaista silkkivillalankaa ei ole olemassa, siispä värjäsin raakalankaa itse mikrossa. EMO:n värithän ovat varsin laadukkaita ja kestäviä.

Jonkin verran on ollut ongelmia tietokonepuiden kanssa: epäpuhtauksia ohjausyksikössä sekä niisilankojen sotkeutumista toisiinsa. Molemmat aiheuttivat liian pitkiä loimi- tai kudenastoja, koska niisivarret eivät nousseet ohjelman mukaisesti.

Olen juuri saanut valmiiksi kokeiluosuuden n 80 cm sekä kutonut yhtä huivia n 50 cm, eli vielä pitää kutoa n 3,5 m, jotta saadaan 2 kpl 2m huiveja.



Kulttuurilähtöinen valmistaminen:

Suunnittelemme ensi maaliskuulle näyttelyä ja siihen kudottavia tuotteita yhteistyössä sisustus- ja media-alan opiskelijoiden kanssa. Näyttely on täällä Loimaalla Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Olemme koonneet tietoa eri aikakausista Suomen itsenäisyyden ajalta: jugend, funktionalismi, 40 - 50 - luvut, 60 - 70 -luvut ja 2000 eteenpäin. Itse kuulun funkis työryhmään. Luultavasti kudon huonekalukankaan putkituoleihin, saa nähdä.


Ammattitieto:

Pääsemme taas oppimaan lisää sidosoppia, tällä kertaa lavennettuja ja laventamattomia sidoksia. Mielenkiintoista on, mutta pitää keskittyä kunnolla. Sidosoppi on artesaanille varsin keskeinen, jotta voi suunnitella asiakkaille kankaita.


Kielet:

Ruotsia ja englantia siis. Eipä ole paljon hyötyä Ruotsin vuosista tässä. Käärinpirta on redkam (selvityskampa!) ja niisintä on solvning, kun taas loimitukki on englanniksi warp beam ja luha on beater. Kyllä taitaa näiden opettelussa vierähtää tovi...


Asiakaslähtöinen valmistaminen:

Muutamia toiveita on esitetty asiakkaiden taholta: matto, kylpypyyhesarja, huonekalukangas, mielenkiintoista. Toiveena olisi saada joku näistä kulttuuri- ja asiakaslähtöisen valmistamisen näytöksi.


Kestävän kehityksen mukainen toiminta tekstiilituotannossa:

Tällainen kurssi kuuluu valinnaisiin aineisiin, josta myös on näyttö syyslukukauden lopussa. Kurssi on kuutena lauantaina eli syksystä on tulossa varsin kiireinen.


Habitare:

Menemme torstaina 8.9. Hesaan Habitareen, saadaksemme ideoita mm. ensi kevään näyttelyyn.




Värisuora mikrosta
                                 
Liian pitkät nastat tässä toimikkaassa
 
Hieno on meidän kutoma taustakangas Humppilan näyttelyssä

Sehän on Hirvikosken rohdinta!


Ensin kudotaan palttinaa tietokoneohjelmalla

Ruissalo jaksaa viehättää


Kesän muistoja

Kukkakärpänen tykkää näistä






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti