Tuotteen suunnittelu Weave Point -ohjelmalla
Olen täysin hurahtanut kankaiden suunnitteluun tietokoneohjelmalla, koska se on niin nopeaa verrattuna värikynien tai vesivärien käyttöön, joskin välillä on rauhoittavaa piirrellä ihan vanhaan malliin. WeavePointissa saa käyttöön niin järjettömän määrän polkusia, että vain taivas on rajana. Ajattelin ottaa kaiken irti ohjelmasta nyt opiskeluaikana. Pitää katsoa, josko hankkisi muutamalla satasella opiskelijaversion suunnitteluohjelmasta. Kaikki tähän mennessä tänä syksynä kudotut työt olen tehnyt tietokonepuilla. Ensimmäinen aihe oli se huivi, seuraava huonekalukangas ja kolmantena keittiöpyyhe.
Värjäys
Harvoja lankoja on olemassa juuri haluttua väriä, eli värjäys on tullut jäädäkseen, vaikka ensin suhtauduin skeptisesti. Reaktiivivärit ovat korkealaatuisia ja kestäviä. Villaa ja silkkivillaa kannattaa värjätä mikrossa, mutta suuremmat määrät kattilassa. Harvoin saa oikean sävyn heti, eli joutuu tekemään useita väriseoksia. Yritin sekä valkaista että värjätä myös pellavaa, mutta valkaisu onnistui parhaiten vasta 90 asteessa ja mustaksi tarkoitettu väri olikin siniharmaa. Villan ja puuvillan värjäys onnistuu parhaiten.
Kulttuurilähtöinen valmistaminen
On ollut erittäin antoisaa perehtyä funktionalismin aikakauteen (=1920- ja 1930-luku) kirjallisuuden ja netinkin avulla. Tekstiileissä jugendin ornamentit pelkistyivät entisestään ja värejä käytettiin melko runsaasti, joskin päävärit olivat musta, harmaa ja valkoinen. 1920-luvun lopulla käytettiin myös tekstiileissä kubistisia symboleja. Tähän aihepiiriin liittyvä seinätekstiili on vielä mietinnän alla, sekä aihe että tekniikka.
Näillä tunneilla teimme yhteisloimen merseroidusta puuvillasta, jonka maalasimme reaktiiviväreillä ja kudoimme päälle. Kovin tarkkarajaisia kuvioita ei tällä tekniikalla saa, mutta jännittävä tekniikka, jota aion kokeilla myöhemminkin.
Sidosoppi
Olemme opiskelleet kude- ja loimikuviolliset sidokset, lavennetut kudekuviolliset, kuvikkaat, monivärikuvikkaat ja täyskuvikkaat ja lavennukset, mutta vielä on jotain tästäkin aiheesta keväällä 2017. Täytyy sanoa, että sidosoppiin alkaa jo tottua ja rakenteen piirtäminen alkaa sujua.
Kielet
Nyt on englanti ja ruotsi suoritettu. Meillä olikin runsaasti kotitehtäviä, ainekirjoitus, ruotsin- ja englanninkielisten työohjeiden käännöstehtäviä sekä meneillään olevien töiden esittely englanniksi.
Tuotteen valmistaminen kestävä kehitys huomioiden
Olen osallistunut tälle ammattitutkintoon kuuluvalle kurssille kolmena lauantaina. Muutama osallistuja on meidän koulusta ja muutama jo tekstiilialalla toimiva ammattilainen. Koulutusta vetää tuttu muotoilija opettaja. On ollut todella antoisaa saada palautetta ja vinkkejä omiin tuotteisiinsa kokeneilta kollegoilta. Tällaista forumia kaipaisi kyllä sitten valmistuttuaankin. Tähän olin suunnitellut ne keittiöpyyhkeet pellavasta, koska pellava on kestävänä arvotekstiilien materiaalia ja siksi tukee kestävää kehitystä.
Asiakaslähtöinen valmistaminen
Keväällä 2017 on tähän aiheeseen liittyvä näyttö ja ensin opiskelemme teoriaa. Tekstiilialallakin valmistajalla on ankara vastuu, joten myytävän tuotteen on syytä olla moitteeton niin materiaalien kuin värien kestävyydenkin osalta. Ja muistattehan, että ei saa kopioida toisten töitä, vaikka patentteja ei varsinaisesti olekaan.
Dokumentointi ja näytöt
Olen sopinut ensi kevään näyttöjen aiheet vastuuopettajan kanssa. Näyttöjä on seitsemän ja joitakin aiheita voi yhdistellä. Syyslomalla kirjoitin jo taustadokumentin kaikista, koska aina tulee kiire ja kutoakin pitäisi.
Huonekalukangas -kokeilu |
Keittiöpyyhekangas -kokeilu, kasteltu märäksi, siksi ryppyinen pinta |
Värjätyistä silkkivillalangoista kudottu huivi |
Loimimaalausta |
Värin etsintää männyn kaarnasta |
Sipulipusseista valaisin Habitaressa |
Kusaman väri-iloittelua |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti